19 Haziran 2016 Pazar

Pnömotoraks Tedavisi

Pnömotoraks ve Tedavisi

Sevgili okurlar merhaba;

İlk yazımda sizlere Pnömotoraksın nasıl bir hastalık olduğundan bizzat yaşayan birisi olarak bahsetmiştim.Bu yazımda ise bahsi geçen hastalığımızın tedavisinin nasıl yapıldığından,iyileşme süreci ve yaşananlardan bahsettiğim yazı dizimle bu hafta sizlerleyim.

Pnömotoraks acil bir vakhadır.Yani akciğeriniz fiziksel olarak söndüğü için işlevini tedavi başlayana kadar yitiriyor.Yoğun ağrı ve sancılar bir anda girdiği için hemen acile gidiyorsunuz.Çünkü hayatınızı durduruyor nefes alamıyorsunuz.
Tedavi yöntemi olarak Göğüs Tüpü uygulanıyor.
Tedavi basit ve etkili ...
Göğüs tüpü koltuk altından minik bir delik açılarak plevral boşluğa yani hava dolan yere minik plastik ve şeffaf bir hortum yollanıyor.Bu hortumun ucu ise fanus şeklinde içerisi su dolu bir aparata takılıyor.Ve siz nefes alıp verdikçe bu aparattaki su bir aşağı bir yukarı inip çıkıyor.Tedavinin mantığı şudur;





Plevral akciğer boşluğundaki havayı,öksürerek su dolu aparatın içerisinde hortum yardımı ile yollamaktır.Hava boşaldıkça akciğer yavaş yavaş şişer ve eski halini yerine alır.
Genelde göğüs tüpü takıldıktan sonra oturmak ve yatmak çok zor olur.Ağrılı ve sancılı geçer bu saat ve dakika ve günler.Takılır takılmaz ağrı kesici serumlar ve ilaçlar verilir.
Göğüs tüpü takılırken bölge uyuşturulduğu için asla acı hissetmezsiniz.Çok çok 15 dakika sürer takılamsı.Neşter yardımı ile şişe kapağından daha küçük bir daire kadar açılır ve hortum içeriye itilir.Genelde korku dolu dakikalardır.Ama tekrar söylemekte fayda var canınız acımaz.Sadece bu esnada size hiç açıklama yapılmamış olabilir.Buda sizi korkutur.




Takıldıktan sonra akciğer filmi çekilir ve siz iyileşme gösterene kadar hortum kalır.İyileşmeniz içeride hava tamamen bitinceye kadar sürer.
İçeride hava kalıp kalmadığı ise şu şekilde anlaşılır;
Hekiminiz tarafından öksürmeniz istenir.Öksürmeniz hortumdan dolayı çok zor olur ve sesiniz öksürürken öhö öhö yerine ihi ihi gibi garip ve nazik bir sese dönüşür.
Öksürdüğünüzde aparat içerisine baloncuk,köpükcük gelmiyorsa iyileşme gözleniyor demektir.Eğer baloncuklar gelmeye devam  ediyorsa hortum çıkarılmaz.
hastahanede 1 aydan fazla süre kalan arkadaşlarımızda mevcut.Ama en çoğunlukla 2-3 gün içerisinde taburcu ediliyor hastalar.
Birde tedbir amaçlı yöntem vardır.baloncuk artık gelmiyordur.Fakat hastanın tehlikeye atılmaması için sadece hortumun ucu su dolu aparattan çıkarılıyor ve bir düzenek yerleştiriliyor.
Bu düzenekteki mantıkta şu oluyor;
Siz nefes alıp verirken içerden dışarı hava veriliyor ,fakat dışardan içeri hava giremiyor.Yani aniden sönme gerçekleşebiliyor.Buna karşı bu düzenekle iki veya üç gün arası bu hortumla evinize gönderiliyorsunuz.Hortum yokmuş gibi yaşıyorsunuz.Yine öksürerek düzenekteki çubuktan doktorlar sönme olup olmadığını anlayabiliyorlar.
Çekilmesi ise çok hızlı olur ve nasıl bittiğini anlamazsınız, ayrıcada canınız yanmaz.
Çekidikten hemen sonra o bölgeye hızlıca dikiş atılıyor veya zımba dikişi yapılıyor.Bildiğiniz zımbalanıyor.
Sonrasında hastahaneden çıkmadan önce son bir film çekiliyor.Kontrolden sonra eve yollanıyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder